Презентація книги «Весна 1918 року: у боротьбі за Запоріжжя»


Напередодні дня захисника України з метою вшанування  боротьби за незалежність України та на виконання Указу Президента України від 22.01.2016 № 17/ 2016 «Про заходи з відзначення 100 –річчя подій Української революції 1917-1921 років», 10 жовтня  2018 р. в  КЗ «Оріхівська центральна публічна бібліотека» проведено презентацію книги  «Весна 1918 року: у боротьбі за Запоріжжя».


На презентацію був запрошений краєзнавець, митець, освітянин - Завгородній Анатолій Михайлович, який  ознайомив присутніх із змістом книги та історичними подіями 1917-1921рр., що відбувалися на Україні.


«Весна 1918 року: у боротьбі за Запоріжжя» - це збірник спогадів учасників «Української весни» у Олександрівську  від рядових стрільців до командирів. В ньому представлена мемуарна спадщина як Українських січових стрільців, галичан В. Щуровського, М.  Заклинського, П. Франка, А. Кігічака,  так і наддніпрянців  із Кримської групи Армії УНР Б. Монкевича, В. Петріва, Н. Авраменка. Окремо виділені спогади керівника австрійської військової групи архікнязя Вільгельма фон Габсбурга( «Василя Вишиваного»). А також спогади про ці події жителя Олександрівська Гаврила Гордієнка, який був свідком бою за місто Олександрівськ і розповів   своє бачення визволення міста. 
Ця книга має  велике значення для розкриття невідомих сторінок історії, зокрема звільнення запорізького краю від більшовиків у квітні 2018 Українськими січовими стрільцями, відродження товариства «Просвіта», створення перших українських військових підрозділів.

Дописати коментар

0 Коментарі