Семінар – тренінг по переведенню бібліотечних фондів на УДК


15.02.2018 в КЗ «Оріхівська центральна районна бібліотека відбувся семінар – тренінг для бібліотечних працівників публічних бібліотек  Оріхівської і Комишуваської ОТГ на тему: «Методичні консультації та поради по переведенню бібліотечних фондів на міжнародну універсальну десяткову класифікацію»
Взв'язку з Постановою Кабінету Міністрів «Про припинення використання бібліотечно-бібліографічної класифікації та впровадження Універсальної десяткової класифікації» № 177 від 22.03.2017 р. передбачається відмова всіх бібліотек – користувачів від використання ББК та поступове переведення бібліотечних фондів на УДК як міжнародну систему.
Переведення бібліотечного фонду це дуже важлива, структурована та кропітка праця, якій передує плідна підготовка та яка здійснюється продумано й поетапно. Ця робота потребує планомірності та певних спеціальних знань, багато часу та професійних навичок. Впроваджуючи УДК, кожен бібліотекар повинен: ознайомитися та вивчити таблицю УДК, методику систематизації, провести аналіз свого фонду, правильно визначити шифр кожної книги, згідно якого вона займе точне місце на полиці, паралельно перешифровуючи кожну картку в бібліотечних каталогах.


     Для перекласифікації бібліотечних фондів працівниками КЗ «Оріхівської центральної районної бібліотеки» була розроблена робоча скорочена таблиця відповідностей класифікації УДК та ББК, а з метою підвищення кваліфікації  проведено семінар-тренінг, на якому бібліотекарі отримали корисну інформацію та методичні рекомендації в таких питаннях: підготовка та організаційні питання до переведення фондів на УДК, відбір літератури для вилучення з фондів бібліотек до переведення фондів на УДК, рівень деталізації та скорочення індексу УДК при класифікації фондів, ознайомлення з скороченою переводною таблицею УДК та класифікація видань, допоміжні визначники таблиць УДК та їх використання при класифікації, особливості класифікації дитячої літератури, каталоги бібліотек та їх переведення на УДК, облік книговидачі в щоденнику роботи за галузями знань.
Закінчився семінар тренінгом - кожний бібліотекар практично виконував завдання з якими зіткнеться при переведення фондів на УДК, а також отримав робочу скорочену таблицю УДК.


Дописати коментар

0 Коментарі