Свято мови в Оріхівській публічній бібліотеці


08 листопада 2019 року  Оріхівська публічна бібліотека приєдналась до акції «Всеукраїнський радіодиктант національної єдності», який приурочений   до  Дня  української писемності та мови.
Метою акції є єднання тисячі українців з усього світу навколо рідної мови. Кожен бажаючий  міг прийняти  участь в написанні диктанту й перевірити, наскільки добре він володіє  та знає  українську мову. В 2019 році писали радіодиктант вже вдев’ятнадцяте.
Радіодиктант – не просто засіб перевірити власну грамотність, а насамперед -  масштабний національний флешмоб. Популярність радіодиктанту щороку зростає. Найголовніше в ньому – це єднання з усіма, хто любить і шанує рідне слово, хто хоче, щоб українці говорили українською мовою і зберегли її для нащадків.
 Перший радіодиктант прозвучав в ефірі до дня перепоховання Тараса Шевченка у травні 2000 року. Тоді у редакцію Українського радіо  надійшла лише  одна тисяча робіт. У послідуючі роки до акції приєднувалось все більше бажаючих і в минулому році  писали радіодиктант  майже 33 000 учасників та було  311 переможців.  Лише однієї помилки припустилися 1004 людини. Це була найбільша кількість переможців за час існування акції. В попередні роки лише одиниці писали диктант без жодної помилки.
Текст радіодиктанту складає та читає в ефірі педагог, теле- та радіоведучий, доцент Київського університету імені Бориса Грінченка Олександр Авраменко. Диктант складається зі 100—120 слів. Необхідно писати диктант  від руки. Цього року вперше диктант можна було  перевірити вже через 15 хвилин після його написання.
Цей проект розрахований не лише для тих, хто досконало знає українську мову, а й тих, хто її вивчає. До цього проекту приєднуються радіослухачі з більше  ніж  20 країн світу.
Наша бібліотека втретє  долучилась до цієї акції  і  виступила локацією для написання радіодиктанту.  Цього року вперше в акції прийняли участь вихованці  Оріхівського обласного центру соціально – психологічної реабілітації дітей  та просто жителі м.Оріхів. Ми дуже вдячні за усім, хто прийняв участь  у Всеукраїнській акції.  Сподіваємося і надалі продовжувати цю традицію.
Також в  бібліотеці  до свята була оформлена  книжкова виставка «О мова моя, душа голосна України».    
  
             Книжкова виставка «О мова моя, душа голосна України»

     Юні вихованці біля виставки  "О мово моя, душа голосна України" 
                              Підчас написання радіодиктанту       



Дописати коментар

0 Коментарі