«Збережи пам’ять. Збережи правду»

 

Під таким гаслом відзначається в 2020 році День пам’яті жертв Голодомору в Україні. Голодомор… страшне слово. Страхітне явище. В ньому – виснаження людей, муки, смерть. Мільйони життів українців забрав голодомор 1932 - 1933 років. Але навіть натяку щодо цього не було в офіційних документах. Не було ні війни, не посухи. А була тільки воля одних людей проти інших. І ніхто не знав скільки безневинних людей зійшло у могилу.

 І лише після набуття Україною незалежності про цю трагедію заговорили вголос. Верховна Рада визнала Голодомор цих років геноцидом проти українського народу. І щороку в листопаді відзначається День пам’яті  жертв голодомору, тому що великий голод 1932- 1933 років в Україні забрав життя від 7 до 10 мільйонів невинних людей.

І тому коли ніч  гаситиме день – ми засвітимо свічки у кожній оселі. Цілу ніч вони горітимуть, зігріваючи  зорі і небо й душі тих, кого в 32, 33 - му не  відспівували, не оплакали, не провели. Всеукраїнська акція «Засвітимо свічки» - це наша пам’ять про ці жахливі події. Пам’ятаймо, щоб не повторилося.

До Дня пам’яті жертв голодомору в Оріхівській публічній бібліотеці, Оріхівській бібліотеці – філії для дітей та в Новоданилівській сільській бібліотеці - філії підготовлені книжкові виставки – реквієм «Тінь голодної смерті», «Голодомор. Розірване коло життя», та «Скорботна свічка пам’яті святої», де представлені книги про голодомор, фотоматеріали, свідчення очевидців нашого краю, матеріали з періодичних видань. Запрошуємо ознайомитися з ними.

Чекаємо на вас в бібліотеці.









Дописати коментар

0 Коментарі