Соборність. Злука. Воля.

 

22 січня Україна святкує День Соборності. «Соборність» включає в себе єдність і згуртованість. Ми всі різні, але завжди упевнені в одному – країна у нас одна – Україна єдина і ми повинні бути єдиними. До Дня Соборності, який указом Президента став державним святом з 1999 року, Україна пройшла довгий шлях. 03 січня 1919 року на першому засіданні Української Народної Ради було прийнято Ухвалу про Злуку ЗУНР і УНР. Тим самим було зроблено перший крок до шляху єдності українських земель. Але радість українців тривала недовго. ЗУНР проіснувала лише до літа 1919 року, а вже через рік із політичної карти зникла і УНР. Отже, подія об’єднання України мала формальний характер, яка, однак, залишилася символом споконвічного прагнення нашого народу до возз’єднання в єдиній державі.

Життя іде, молоде покоління перейняло естафету від своїх старших товаришів діло боротьби за єдність держави. Вони патріоти Української держави, активні провідники національної ідеї, люди активної громадської позиції. І добре пам’ятають про жертви покладені на вівтар незалежності, соборності. Розуміють, що вони не марні. Тому так цікава традиція «живого ланцюга», яка символізує єдність України. Перший «живий ланцюг» створили 1990 року від Львова до Києва. Таким чином, символічно об’єднали схід та захід   України. А 22 січня 2011 року такий ланцюг був створений у більше, ніж 20 містах України. Ми віримо, що цілісність України скріплена кров’ю мільйонів борців на віки залишатиметься непорушною. Лише в єдності дій та соборності душ можливо досягти величної мети – побудови економічно і духовно багатої, вільної і демократичної України, якою пишатимуться наші нащадки.

Довгого віку тобі, День Соборності. Вічної Соборності тобі, Україно! А ще – миру, злагоди, процвітання!

До цієї дати Оріхівська публічна бібліотека підготувала книжкову експозицію «Соборність України – єдність нації», Оріхівська бібліотека –філія для дітей книжкову виставку «Соборна Україна: від ідеї до життя».

 






Дописати коментар

0 Коментарі